Nieuwsarchief
 
2014-03-02   OBS de Zonnebloem wint Nederlands Basisscholieren Kampioenschap tafeltennis
  Op zondag 2 maart 2014 werden in Zwolle de Nederlandse tafeltennis finales gespeeld voor basisscholen teams. Namens Den Haag deden 2 scholen mee: OBS De Zonnebloem en de De La Reyschool. Beide scholen hadden zich geplaatst via de Haagse basisscholieren finales tafeltennis in januari 2014. De De La Reyschool wist een mooie 8e plaats te halen en de Zonnebloem wist een unieke prestatie te leveren en werd Nederlands kampioen! Hierna een uitgebreid verslag van Ruud Nobel.
 
 
Groot was de teleurstelling een aantal weken geleden, toen de Zonnebloem ondanks de goede prestaties tijdens de Haagse finale van het scholierentafeltennistoernooi, niet werd genomineerd voor de landelijke finale in Zwolle. De Eben HaŽzerschool had meer eerste plaatsen behaald, en was namens Den Haag de eerste gegadigde.
 
Niet veel later kwam juf Kirsten met het verlossende nieuws. OBS de Zonnebloem mocht toch een team van 4 personen afvaardigen. Het leek haar het meest voor de hand liggend dat de vier prijswinnaars van de Haagse Finale voor deze plekken in aanmerking kwamen, en zo mochten Ruby-Faye, Elise, Ebi en Elian alsnog de reis maken naar de hoofdstad van Overijssel. Achteraf bleek dat de Eben-HaŽzer uit religieuze overtuiging dit toernooi op zondag aan zich voorbij liet gaan.
 
Elian en ik hadden ervoor gekozen om een dag eerder te gaan, Ebi kwam met zijn vader met eigen vervoer, en Ruby-Faye en Elise kwamen met de bus met hun moeders. Aangezien Elian en ik heel dicht bij de sporthal zaten met ons hotel, meenden dat we wel als eersten aanwezig zouden zijn. Dat hadden we gedacht, want meester Eddy was er al om alvast wat van de sfeer op te snuiven.
 
De opzet van het toernooi was hetzelfde als vorig jaar. Iedereen zat in een poule van 4 met drie spelers van andere scholen, en de punten van de individuele spelers werden bij elkaar opgeteld. Het ging uiteindelijk om het totaal van de school.
 
Dat de Zonnebloem door de achterdeur naar binnen was gekomen, wilde niet bij voorbaat zeggen, dat ze geen kans hadden. Wie herinnert zich niet het Europees Kampioenschap voetbal van 1992, toen Denemarken mocht meedoen omdat JoegoslaviŽ vanwege de oorlog niet mee kon doen, en doodleuk met de Europese titel aan de haal ging. Voor de oudgedienden onder ons waarschijnlijk een bekend historisch sportfeit, maar onze Zonnebloemhelden wisten daar in elk geval niets van,want zij waren toen nog lang niet geboren.
 
In de eerste ronde zaten we bij de Montessorischool Hoorn, De Spiegel en De Wheele. Elise had wel een heel sterke tegenstander, en moest het onderspit delven met 0-2, maar Ruby-Faye (2-0), Elian (2-0) en Ebi (2-1) wonnen hun partij, en dus was het 3-1 voor de Zonnebloemschool.
 
Een mooie opsteker, in de wetenschap dat er twee teams doorgingen voor de prijzen. In de tweede en de derde wedstrijd stonden respectievelijk De Spiegel en De Wheele op het schema, maar die werden zonder een game te verliezen door onze ontketende helden op een zijspoor gezet.
 
Aangezien alle teams door bleven spelen, ongeacht het resultaat in de eerste ronde, had de organisatie even tijd nodig om de nieuwe poules in te delen. In de tussenliggende tijd kon er worden gekozen om het NK tafeltennis te gaan bekijken, wat in de zaal ernaast plaatsvond. Veel spelers kozen ervoor om alvast te oefenen voor de tweede ronde.
 
In de eerste wedstrijd van de tweede ronde moest De Zonnebloem aantreden tegen Het Talent. Het echte talent zat echter bij onze spelers, want Ruby-Faye (2-0), Ebi (2-1), Elian (2-0) zorgden ervoor dat we opnieuw een overwinning behaalden. Elise moest na een spannende strijd helaas haar meerdere erkennen (1-2), maar dat was al ruimschoots gecompenseerd. Daarna was de Prinses Beatrixschool de tegenstander, maar die werd achteloos zonder gameverlies met 4-0 aan de kant geschoven.
 
De finalepoule lonkte, maar eerst moest er nog worden afgerekend met de Montessori Anne Frank. Het werd opnieuw 4-0 zonder gameverlies, al was de tweede game van Elise nog even flink zweten. Na een 6-10 achterstand vocht ze goed terug en behaalde een 12-10 overwinning.
 
We zaten nu bij de beste vier teams. Vorig jaar hadden we dat ook gepresteerd, maar toen moesten we genoegen nemen met een handdoek, maar daar wilden we nu geen genoegen meer mee nemen. Een beker, al was het maar vanwege een derde plaats, was waar het ons nu om te doen was.
 
Ellen, de moeder van Elise, moest met drie man in bedwang worden gehouden, want liefst had zij alle vier de wedstrijden van de Zonnebloem-helden tegelijk geteld. Het was dan ook wel heel erg spannend, zo vlak bij de eindstreep. De kinderen bleven er tamelijk koel onder, en de Da Costaschool werd gedecideerd verslagen, al doet de uitslag van 4-0 vermoeden dat het een makkie was. Ruby-Faye en Elise wonnen allebei na een spannende wedstrijd met 2-1, en beide mannen wonnen met 2-0.
 
De derde plek kon ons toch eigenlijk niet meer ontgaan. Uit Friesland kwam het team van de Albertine Agnesschool tegenover ons aan de tafel staan. Dit team bestond volledig uit meisjes, maar zij stonden hun mannetje. Elian had zich vlak voor de wedstrijd voorgenomen vandaag geen wedstrijd te gaan verliezen, maar had buiten zijn Friese tegenstandster gerekend, die hem met een paar ferme klappen het nakijken gaf. Hij was heel teleurgesteld, maar zijn humeur werd weer beter toen hij zijn medespelers allemaal zag winnen. Ruby-Faye met 2-0, Ebi met 2-0 en Elise ook met 2-0.
 
Wat waren we nu dichtbij de 1e plek. In de laatste ronde een oude bekende, want de Montessorischool uit Hoorn had zich ook voor de finalepoule geplaatst. Elise kwam dus ook haar oude kwelgeest uit de eerste ronde weer tegen, en ook nu dolf ze het onderspit. Elian had zijn nederlaag uit de vorige ronde weer verwerkt, en versloeg zijn tegenstander met 2-0, Ebi won ook met 2-0, en bij Ruby-Faye was het nog heel spannend, maar zij won met 2-1, en zo werd ook de laatste wedstrijd met 3-1 in winst omgezet.
 
Onze helden konden het bijna niet geloven, maar ze waren Nederlands scholierenkampioen geworden. Vol trots stonden ze tijdens de prijsuitreiking met de enorme wisselbeker, die voor de kinderen nauwelijks op te tillen was. Verder kregen ze nog een beker voor de school, en allemaal individueel een medaille.
 
Meester Eddy wist na afloop nog te vertellen, dat het voor de eerste keer was, dat de Zonnebloemschool Nederlands kampioen was geworden, en daar mogen we met zín allen heel erg trots op zijn. Morgen mogen onze helden de klassen rond om de beker en de medailles aan iedereen te laten zien.
 
 Open dit nieuwsbericht in een nieuw venster
 Email dit nieuwsbericht naar iemand